Ia datang lagi

Ia datang lagi

jom hebohkan

Sunday, 29 August 2010

Ini cerita baru

Assalamualaikum WBT dan Salam Ramadhan,

Memang agak lama aku menyepikan diri dari alam penulisan. Faktor persekitaran yang sudah berubah mungkin boleh dijadikan alasan. Apa pun penyebabnya percayalah aku sebenarnya masih bersemangat untuk menulis. Cuma ruang dan peluang itu yang menjadi kekangan. Mungkin ada pengunjung yang tertanya-tanya ke mana aku menghilangkan diri. Dua bulan lamanya 'taman' ini sepi. Biarlah artikel ini mengubat rindu kalian dengan sedikit coretan PENGALAMAN selama dua bulan aku mengalami proses perpindahan fasa ini.

Menamatkan pengajian sekitar bulan Mac 2010 merupakan suatu saat yang sangat menyeronokkan. Apa tidaknya tiga tahun mengharungi detik suka, duka dan kepayahan di alam pengajian kini telah berakhir. Semua PENGALAMAN itu akan tetap menjadi memori indah yang akan terus disimpan.

Langkah seterusnya sudah tentu memikirkan apakah nasib di alam pekerjaan. Bukan tidak mahu menyambung ke peringkat pengajian yang lebih tinggi. Demi mendapat secebis PENGALAMAN aku membuat keputusan untuk melangkah ke alam pekerjaan. Setiap iklan yang sesuai dengan kelayakan aku mohon. Apa sahaja bidang yang aku rasakan sesuai menjadi perhatian. Karnival kerjaya aku kunjungi. Semuanya atas dasar usaha mencari tempat dalam alam pekerjaan.

Namun bak pepatah dalam lagu, penantian itu suatu penyiksaan. Aku terus menunggu dan menunggu panggilan majikan. Sebulan, dua bulan.......

Alhamdulillah akhirnya penantian membuahkan harapan. Panggilan temuduga petang itu menjadi titik tolak kepada sebuah harapan demi PENGALAMAN. Aku diterima bekerja untuk satu projek di Pulau Pinang. Kontrak setahun diikat antara aku dengan syarikat. Biarpun hanya secara kontrak aku tidak kisah kerana bukan pekerjaan tetap tetapi PENGALAMAN yang aku utamakan.

16 Jun 2010 secara rasmi aku melapor diri di ibu pejabat di Serdang. Mungkin kerana pernah menjalani Latihan Industri hari pertama tidak menjadi kejutan. Ini semua disebabkan PENGALAMAN.

1 Julai 2010 aku beserta beberapa orang teman berangkat ke Pulau Pinang. Bayan Lepas secara khususnya. Sesuai dengan jiwa kembaraku setiap tempat asing menjadi suatu keghairahan. Bagaimana orangnya? bagaimana budayanya? semua itu persoalan yang aku sendiri harus mencari jawapan.


Skop tugas aku sangat banyak tetapi dilakukan secara berperingkat.
Peringkat 1 : Proses Mengumpul Data dan Mengisi Borang
Peringkat 2 : Membuat Lakaran Cerun
Peringkat 3 : Melukis Bentuk Cerun pada Peta
Peringkat 4 : Menyediakan Slaid P.Point untuk Pembentangan
Peringkat 5 : Memasukkan Data ke Dalam Sistem
Peringkat 6 : Proses Menambahbaik Sebelum Data Diluluskan


Pengurusan masa adalah suatu yang sangat perlu diberi perhatian. Jangka masa projek yang hanya memakan masa setahun dibandingkan dengan jumlah cerun yang perlu direkodkan memaksa suatu mekanisma pengurusan masa yang sangat teliti. Namun PENGALAMAN menyelamatkan aku setakat ini. Semasa di alam pengajian aku aku telah membiasakan diri melakukan pelbagai kerja dalam masa yang mendesak. Menghadiri kuliah, menyiapkan tugasan, kerja organisasi, aktiviti sini dan situ menjadi rutin aku sebagai mahasiswa dahulu.

Selain aku ada 28 orang lagi graduan yang baru menamatkan pengajian terlibat dengan projek ini. Mereka juga menjalankan skop tugas yang sama denganku. Mereka datang dari pelbagai IPT awam dan swasta. Sepanjang pemerhatian, aku sangat tidak bersetuju dengan cara mereka bekerja. Walaupun memiliki ijazah daripada universiti terkemuka dalam negara namun personaliti mereka menampilakan refleksi sebaliknya.

PENGALAMAN aku berinteraksi dengan ramai orang ketika di alam pengajian membantu aku mengenali watak manusia dengan singkat. Personaliti dan pembawakan 28 orang lagi rakan sekerjaku dapat aku tangkap dengan mudah. Tidak keterlaluan jika aku katakan aku boleh meneka watak mereka ketika di alam kampus dahulu. Manakan tidak dengan tekanan kerja yang sedemikian mereka masih boleh berehat dan tidur ketika waktu bekerja!!!

Bagi menutup artikel kali ini aku ingin menasihatkan kepada rakan-rakan yang sedang menuntut di alam pengajian gunakan masa anda di kampus untuk meraih sejuta PENGALAMAN yang berharga. Mungkin ada yang akan berpandangan sinis bahawa kerja yang anda lakukan adalah di luar bidang anda sebagai seorang mahasiswa tetapi percayalah bahawa PENGALAMAN itulah suatu hari nanti akan membantu dalam menghadapi kehidupan yang kita sendiri belum tahu hujung pangkalnya.

Tidak ada harta yang dapat membeli sebuah PENGALAMAN maka raihlah ia ketika anda mampu berbuat demikian.

No comments:


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com

Tazkirah : Al-Alaq (The Clot)


اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ

96:1 Proclaim! (or read!) in the name of thy Lord and Cherisher, Who created-

خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَق

96:2 Created man, out of a (mere) clot of congealed blood:

اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ

96:3 Proclaim! And thy Lord is Most Bountiful,-

الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ

96:4 He Who taught (the use of) the pen,-

عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ

96:5 Taught man that which he knew not.