Ia datang lagi

Ia datang lagi

jom hebohkan

Monday, 10 January 2011

Hikmah Kembara Episod 1

Assalamualaikum WBT,

Sudah agak lama aku menyepi dari dunia blog. Mungkin ramai yang beranggapan bahawa aku sudah bosan dengan dunia penulisan. Nanti dulu, jangan terlalu awal membuat kesimpulan. Aku sebenarnya TAHU dan MAHU tetapi perubahan persekitaran membuatkan aku tidak MAMPU.

TAHU bahawa dunia penulisan merupakan antara medium paling efektif untuk berkongsi maklumat dengan orang ramai.

MAHU mengulas banyak isu yang berlaku di sekeliling serta berkongsi pengalaman baru.

Tetapi tidak MAMPU kerana kekangan masa.

Mungkin inilah antara cabaran bagi golongan yang bekerjaya lebih-lebih lagi memilih untuk bekerja dalam bidang kejuruteraan. Masa terpaksa ditumpukan sepenuhnya terhadap projek yang dijalankan. Jika berlaku kelewatan daripada apa yang dirancang akibatnya ‘masa tambahan’ harus diluangkan di pejabat.

Oleh kerana sudah hampir enam bulan tidak berkongsi cerita biarlah kesempatan ini digunakan bagi aku menceritakan kembali apa yang aku lalui sepanjang enam bulan yang lepas. Jika tidak memberi manfaat kepada para pembaca biarlah sekurang-kurangnya kisah ini dapat disimpan seumpama catatan di dalam diari peribadi.

PERTENGAHAN JUN

Jun 2010 merupakan bulan yang bermakna dalam hidup kerana aku akhirnya berjaya mendapatkan kerja pertama setelah tamat pengajian. Alhamduillah permohonan aku untuk bekerja dengan Kumpulan IKRAM Sdn Bhd telah diterima. Tarikh 15 Jun 2010 akan menjadi satu lagi tarikh istimewa dalam pengembaraan hidup. Walaupun perjanjian hanyalah sebagai pekerja kontrak itu tidak menjadi isu besar kerana pekerjaan tetap bukanlah matlamat aku ketika itu. Yang lebih penting adalah memulakan kehidupan tanpa perlu lagi bergantung kepada kewangan sumbangan keluarga. Aku diserap masuk ke dalam Projek Kajian Risiko dan Bahaya Cerun di Pulau Pinang dan Miri, Sarawak. Ini bermakna aku akan menetap di Pulau Pinang sepanjang tempoh projek (setahun). Sesuai dengan jiwa kembaraku, peluang seperti ini menjadikan aku makin teruja. Selain aku seramai 29 lagi pekerja baru turut diambil bagi melengkapkan pasukan kajian projek.Sebelum dihantar ke Pulau Pinang aku dan rakan-rakan telah mejalani sedikit latihan bagi membiasakan diri dengan skop tugas yang bakal kami jalankan nanti. Kami telah dibawa ke lapangan (site) di Ampang. Permulaan yang kekok tetapi seronok.

JULAI

Aku dan beberapa staff projek bertolak ke Pulau Pinang. Perjalanan yang mengambil masa lebih kurang lima jam melalui Lebuhraya Utara-Selatan sememangnya meletihkan. Melalui Jambatan Pulau Pinang untuk kali kedua selepas melaluinya buat pertama kali sekitar tahun 2007 lalu sedikit sebanyak menghilangkan lelah perjalanan. Inilah jambatan yang akan aku lalui buat kali ketiga, keempat dan seterusnya selepas ini untuk aku berulang-alik dari Pulau Pinang ke Bandar Baru Bangi.

Keesokan harinya aku melapor diri di pejabat tapak yang terletak di Sungai Tiram. Beberapa perkara harus dipersiapkan di pejabat sebelum ianya boleh beroperasi sepenuhnya. Masa yang ada tidak harus dipersiakan. Oleh yang demikian kami sekali lagi diminta untuk membuat latihan tinjauan tapak atau biasa kami sebut sebagai ‘mapping’. Kami diberikan satu kawasan mengikut kumpulan dan diminta meninjau cerun atau struktur tembok yang ada dalam kawasan tersebut. Hasil daripada latihan sewaktu di Ampang dulu, tinjauan kali ini tidak mendatangkan banyak masalah kerana kami sudah mula membiasakan diri.

OGOS

Pejabat tapak secara rasminya mula beroperasi. Selepas mesyuarat pertama antara pihak JKR Cawangan Cerun dengan Kumpulan IKRAM Sdn Bhd, satu majlis perasmian telah diadakan. Walapun majlis serba ringkas tetapi ia tetap meriah. Kebetulan bulan Ogos adalah musim buah-buahan, kami telah disajikan dengan pelbagai jenis buah antaranya rambutan, pisang dan yang paling istimewa - durian. Bukan setakat durian biasa, aku baru mengetahui bahawa ada suatu jenis durian yang hanya terdapat di Pulau Pinang. Orang tempatan memanggilnya durian ‘ah heng’ yang bermaksud kemerah-merahan.

bersambung....


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com

Tazkirah : Al-Alaq (The Clot)


اقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّكَ الَّذِي خَلَقَ

96:1 Proclaim! (or read!) in the name of thy Lord and Cherisher, Who created-

خَلَقَ الْإِنسَانَ مِنْ عَلَق

96:2 Created man, out of a (mere) clot of congealed blood:

اقْرَأْ وَرَبُّكَ الْأَكْرَمُ

96:3 Proclaim! And thy Lord is Most Bountiful,-

الَّذِي عَلَّمَ بِالْقَلَمِ

96:4 He Who taught (the use of) the pen,-

عَلَّمَ الْإِنسَانَ مَا لَمْ يَعْلَمْ

96:5 Taught man that which he knew not.